Hackl Mónika

Meditációval a lélek tisztulásáért

Hackl Mónika

Tisztító programjainkban fontosnak tartjuk, hogy a test méregtelenítése mellett a lelki tisztulásra is odafigyeljünk. Ennek több féle lehetséges módja, technikája lehet. Most Hackl Mónikát kérdeztük, aki a “Thetakert” című YouTube sorozatával vált ismertté. Vezetett meditációi megoldást nyújthatnak azoknak, akik lelki problémákkal küzdenek, sok a stressz az életükben vagy akár nehezen tudnak elaludni. Olvasd el írását, ha téged is érdekel a lélek tisztulása!

A meditáció áldásos hatása ősidőktől ismert. Nem véletlen, hogy valamilyen formában megtaláljuk valamennyi ősi hitrendszer szokásai, formái között.

Miközben meditálunk, lecsendesítve elménket, tudjuk és érzékeljük, hogy hol vagyunk, de figyelmünket befelé irányítjuk, miközben mintegy kitágul tudatunk, belső érzékelésünk. Ilyenkor az „agyalós”, gondolkodós agyi tevékenységünk kikapcsol, bekapcsol viszont valami egészen más állapot és minőség, amelyet nehéz szavakkal leírni. Leginkább a megtapasztalása által ismerhető meg, amely ráadásul mindenkinél más és más. Ahhoz azonban, hogy valahogy mégis meg tudjuk közelíteni itt egy személyes tapasztalat tanítványomtól.

"Éreztem, hogy itt vagyok, közben mégis, mintha kitágultam volna. Folyamatosan áramlottak a képek, érzések. Választ kaptam és útmutatást a legfontosabb problémámra."

Meditáció tudományosan...

Az agyhullámok felől megközelítve a meditáció állapotát, a normál ébrenléthez kapcsolódó Béta agyhullám (14-28 Hz) mintegy „lelapul”, kisimul és Alfa (8-13 Hz), sőt még mélyebb meditációban a Theta (3-7 Hz) frekvencia tartományba „süllyed”.

Az Alfa olyan, mint amikor elbambulunk, látunk és hallunk ugyan, de közben gondolatainkba, belső világunkba mélyedünk. A Theta állapot pedig már a tudatalatti tartalmainkhoz kapcsolhat bennünket. Ennek jelentősége abban áll, hogy olyan rejtett meggyőződések, hitrendszerek tárulnak fel, amelyek úgy gátoltak, akadályoztak eddig boldogulásunkban, hogy ennek nem is voltunk tudatában. A tudatalatti jelentőségét már Freud óta ismerjük. A Theta állapotban vagyunk amikor álmodunk ezért is tulajdonított Freud akkor jelentőséget az álmoknak. Ez az agyhullám jellemzi továbbá, a magzat és a kisgyermek agyműködését is 3 éves koráig, ami pedig aláhúzza a prenatális (magzatkori) és gyermek pszichológia által felismert tényt, milyen nagy jelentősége van a magzatot és a pici gyermeket érő lelki hatásoknak későbbi személyiségfejlődése során.

A Théta állapotbn ugyanis „szűrő nélkül” ömlik be az információ. Ezt úgy lehetne érzékeltetni, hogy miközben például egy háborús filmet nézünk, tudjuk, hogy a filmvásznon színészeket látunk, akik csak eljátszák, hogy meghalnak, nem a vérük piroslik a ruhájukon. Azonban, ha belealszunk a filmbe, szinte összefonódnak az álmainkkal a hanghatások, lövések, kiabálások. Ha felébredünk nem biztos, hogy emlékszünk arra, hogy rosszat álmodtunk, de érezhetjük, hogy valami nem OK.

Ahogy a magzat átveszi az édesanyja érzéseit, gondolatait és az akár tudatalatti meggyőződéssé válik számára, úgy hiszi el igazságként a kisgyerek, ha őt rossznak, ügyetlennek titulálják.

A meditáció során, a mélyebb agyhullámon tartózkodva lehetőségünk van arra, hogy mintegy „átírjuk” a mélyben megbúvó önkorlátozó hiedelmeinket és olyanná formáljuk önmagunk és így életünk, amilyenre vágyunk.

Meditáció

Napjainkban egyre több tudományos kutatás irányul a különböző típusú meditációk élettani és pszichikai hatásainak feltárására. Mára már egyértelműen megállapították, hogy a rendszeresen meditálók kiegyensúlyozottabbak, jobban alszanak, pihentek, koncentráló képességük nő, eredményesebben tudnak nehézségeikkel szembenézni, azokat megoldani. A mikrobiológia vizsgálatok pedig bebizonyították, hogy telomeráz enzimünk működése is aktívabbá válik a meditáció hatására, ezzel a DNS szálakat védő telomer kupakok hossza megnő, így mindenképpen javul egészségi állapotunk.

Nekem is számos, a fizikai állapot javulását érintő változásról számoltak már be tanítványaim, meditálóim: vérnyomás rendeződött, migrénes fejfájás elmúlt, gyomor problémák megszüntek, stb.

A meditációknak számos fajtája létezik, az egyik legelterjedtebb a vizualizációt használó irányított meditáció, én is ezeket alkalmazom. Itt az én hangom vezeti a meditálókat, segítve nekik végig menni a folyamaton és persze adott pontokon, tág teret hagyva a képzeletüknek. A magyar nyelv gyönyörűen érzékelteti a vizualizáció jelentőségét: az, hogy képes vagyok valamire, egyúttal azt is jelenti, hogy van képem róla, el tudom képzelni, mindez azt is eredményezi, hogy el tudom hinni, hogy mindaz lehetséges, amit elképzeltem.

Mónikát az alábbi linkeken érheted el:

Az újabb és újabb youtube Thétakert meditációim témája sokszor tanítványaim, követőim javaslatából, ötleteiből születik, tehát leginkább azzal bővül a kör, amire leginkább szükség van. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a meditációk hatása milyen erőteljes, mint a visszajelzések, amelyeket kapok a meditációkra. Néhányat válogattam:

"Kedves Mónika! Nagyon köszönöm neked ezt a hanganyagot. 4 hónapja hunyt el édesanyám. Nehéz időszakon mentem át és megyek át. De hála neked nagyon sokat segítesz a hanganyagaiddal. Köszönöm neked!"
"Ez a gondoskodó, megnyugtató hang maga a végtelen szeretet ❤️ Olyan meleg, simogató és bátorító a léleknek mint egy puha és vastag télikabát a fagyos napok beköszöntével. Köszönöm"
"Nem hittem volna, hogy működik. Gondoltam megpróbálom, veszteni valóm nincs. És MŰKÖDIK!!! Köszönöm! Ez a hang csodás és szeretetteljes!"

Nagyon szeretek „élőben” is tartani meditációt. Jellemzően valamely különleges, erőteljes energiával bíró napokhoz, mint például a Tízmilliószoros napok, tavaszi-nyári-őszi-téli napforduló vagy holdtölte kötjük. A meditáció során hangfürdőzünk is, hiszen egyik tanítványom, Dráfi Zsuzsi hangtálterapeuta, egymást kísérjük a meditációban. A végeredmény pedig csodálatos, nekünk is.

Naplemente

21 napos Tisztító Program

Tisztító Programunk a testi-lelki tisztulásra és feltöltődésre épül. Hisz a kiegyensúlyozott életmódhoz mindkettőre szükség van. "Ép testben Ép lélek."